Великобритания

Блокирани българи се прибират от Великобритания, днес от Лондон ще излети първия полет

Първият редовен полет на „България Ер“ от Лондон до София ще излети на връх Бъдни вечер в 17 часа от летище „Хийтроу“.

Полетът бе обявен вчера и предвиден за днес с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

Вчера от външно министерство обявиха, че 50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на авиопревозвача те ще се приберат първи, като са им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Междувременно бе съобщено, че завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е посетил летище Менстън в Кент, където се намират част от българските шофьори на товарни автомобили. Пистата на летището в момента е превърната в огромен паркинг с дължина почти 5 километра, където пътуващите могат да останат, докато бъдат изследвани за Covid-19.

Консулът ни успя да разговаря със сънародниците ни на място, като ги снабди с храна и вода. Пред него те са споделили, че все още не са им направени тестове. Служител на пресцентъра на британското транспортно министерство е уверил Ванчев, че тестването на паркинга продължава и през нощта, като за целта са ангажирани едновременно 80 служители. Тестовете се извършват безплатно. От вчера химическите тоалетни там са вече 220.

Сънародниците продължават да са блокирани във Великобритания, заради ограничителни мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19.

- реклама -