Блокиран е паричен превод от 14 млн. лева след сигнала за злоупотреби с еврофонодве по „ДжиПи Гейт“

Джи Пи Груп позиция

Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро, съобщи главният прокурор по повод сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби при усвояването на средства от европейски фондове.

„Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод“, посочи той.

Цацаров обясни, че действията на ДАНС продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел, които фигурират в сигнала. „В рамките на сигнала е извършен и съответен анализ. Подадена е оперативна информация от ДАНС. В резултат на тази информация СГС е упражнил правомощията си по Закона за мерките срещу изпиране на пари“, каза още Сотир Цацаров.

Вицепремиерът Томислав Дончев изпрати до главния прокурор, МВР и КПКОНПИ сигнал по повод публикация в сайта „Биволь“ по така наречената афера „ДжиПи Гейт“

На 14 септември адвокат и двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънския му колега Атила Бирo от Rise project, бяха временно задържани в РПУ – Радомир по време на журналистическо разследване по темата.

По-късно двамата са гостували в предаването на убитата в Русе тв водеща Виктория Маринова.