Блокираха пътя на Вучич в Косово, Харадинай отмени разрешението за визитата – СНИМКИ

Блокираха пътя на Вучич в Косово

Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че оттегля разрешението дадено на сръбския президент Александър Вучич за посещение на региона Дреница.

„Сигурността е над всичко. Оттеглих разрешение на Министерството на външните работи, дадено на Вучич, за да посети региона на Дреница. Решението влиза в сила незабавно“, съобщи Харадинай.

Той взе това решение след протест на няколкостотин ветерани от Армията за освобождение на Косово и жители на Скендерай (Сърбица) и други населени места от региона. Те с камиони и дървета блокираха пътя, през който трябва да премине Вучич, за да посети тамошното село Баня, обитавано от сърби.

Според медиите повечето протестиращи са били въоръжени и са чути изстрели

Организаторите на протеста от дружествата на ветераните от Армията за освобождение на Косово, заявиха, че нито един сръбски политик не бива да посещава Косово, докато не се извини за големите престъпления срещу цивилното население през 90-те години на миналия век.

Сръбският президент Александър Вучич все пак се отправи към село Баня, в община Сърбица, въпреки че косовското правителство заяви, че не може да гарантира неговата безопасност.

Той заяви по-рано, че въпреки информацията за блокадата на пътя, по който той трябва да премине днес за село Баня, ще опита по друг път, за да стигне до селото.

„Ние едва ли ще стигнем там, ще видим“, каза Вучич. Той помоли сръбските медии да останат в Косовска Митровица и да не вървят по този маршрут.

От вчера Вучич се намира на двудневна визита в Косово.

Хашим Тачи осъди блокадата на пътищата

Блокадата на пътищата срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич не допринася за отношенията между двете страни. Това заяви косовският президент Хашим Тачи и призова местното население да покаже „минимум човешка култура“.

„Като президент на Косово разбирам напълно реакцията на гражданите на Дреница, които изразиха своя оправдан гняв срещу едно такова посещение. Това показва, че раните и болките на войната са все още свежи. Но във време, когато полагаме усилия за мир и помирение, протестите и блокадите по пътищата изобщо не помагат“, написа Тачи във Фейсбук.

Той добави, че разбира разочарованието на сръбското население на село Баня заради невъзможността да се видят с Вучич.

„Ние всички трябва да се въздържим и да покажем минимална човешка култура на разбиране и човешко общуване. Трябва да знаем, че трябва да се издигнем над себе си, заради многобройните рани и болки. Трябва да направим това в полза на мира и помирението“, подчерта Тачи.

Вучич: Далеч сме от решаването на косовския проблем

Сърбия няма проект за решение на косовския въпрос и е далеч от постигането на някакво решение. Това заяви сръбският президент Александър Вучич пред сърбите в Косовска Митровица.

Той добави, че трябва да се търси решение, но в същото време не е оптимист по този въпрос.

„Искаме договор с албанците или искаме удължаване на агонията?“, попита Вучич, посочвайки, че няма никакво решение. „Моля се това да бъде може би за пет до десет години“

Той подчерта, че неговата работа е да промени репутацията на Сърбия в света. „Да се променим самите ние и рамката, чрез която нещата се възприемат на Балканите“, каза Вучич.

Сръбският президент добави също, че „ако косовските сърби бъдат атакувани, той няма да се поколебае да ги защити“.

- реклама -