Блокът на Меркел спечели изборите в Германия, но с алтернативно предизвикателство

Консервативният блок на федералния канцлер Ангела Меркел – Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз печели изборите за Бундестаг в Германия

Това става ясно и след преброяването на бюлетините. Алиансът ХДС/ХСС начело с канцлера Ангела Меркел спечели парламентарните избори в Германия. В Бундестага влизат общо 6 партии, съобщиха властите след преброяване на гласовете във всички 299 избирателни райони.

ХДС/ХСС има 33% от гласовете, на второ място е Социалдемократическата партия на Германия с 20,5% от гласовете, за първи път в парламента с 12,6% от гласовете влиза дясната „Алтернатива за Германия“. Петпроцентната бариера преодоляват и „свободните демократи“, „Левите“, „Зелените“.

Консервативният блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС победи на изборите за Бундестаг в Германия като получи 33% от гласовете на участвалите в изборите

Това сочат официалните предварителни резултати, публикувани в понеделник през нощта от председателя на Федералната избирателна комисия Дитер Зарайтер.

На второ място с най-лошия в историята си резултат е Социалдемократическата партия за която гласуваха 20,5% от избирателите. Дясната „Алтернатива за Германия“ бе подкрепена от 12,6% от избирателите. Свободната демократическа партия се връща в Бундестага с 10,7%, „Зелените“ са с 8,9%, „Лявата партия“ е с 9,2%. Социалдемократите получават най-ниския за цялата следвоенна история на Германия резултат.

ХДС/ХСС поставят, въпреки победата, антирекорд от 1949 година, когато са първите избори за Бундестаг

За „Зелените“ и „Левите“ днешният резултат е втори най-успешен в историята им. Свободната демократическа партия на предните избори през 2013 година претърпя поражение и не получи места в парламента, сега резултатът и е от най-високите. „Алтернатива за Германия“ зае второ място във всички избирателни региони на бившата ГДР, освен в два, в Саксония тя се оказа на първо място с 27%.

ХСС очаквано спечели изборите в Бавария, но получи най-ниския си резултат от 1949 година. Социалдемократите заеха първо място в Бремене. Като се отдели и Саксония, където спечели „Алтернатива за Германия“, във всички останали региони лидер е ХДС. За първи път от 1953 в Бундестага ще бъдат представени шест партии.

Възможен изглежда вече само вариантът за формиране на управляваща коалиция – т.нар. „Ямайка” (блокът ХДС/ХСС, свободните демократи и „зелените”). „Голямата коалиция” (блокът ХДС/ХСС и СДПГ) не е възможен ако СДПГ изпълни заявеното – да мине в опозиция. „Алтернатива за Германия” отсега нататък става неформален лидер на опозицията в Бундестага, каза лидерът ѝ Александър Гауланд.

Бъдещето на ФРГ имаха право да определят 61,5 млн. избиратели

Това е малко по-малко отколкото преди 4 години. Правото да гласуват за първи път имаха 3 млн. германци. Всеки избирател даде гласа си за партия и за кандидат от своя едномандатен район. След разпределението на мандатите ще се състави правителство и ще бъде определен федералният канцлер, но вече е ясно, че Ангела Меркел запазва тази позиция.

Парламентът на Германия се формира по смесена система и в него влизат поне 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат кандидати, победили в едномандатните избирателни райони. Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става заради преразпределение на мандатите в райони, където броят на имащите право на глас се е променил. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 допълнителни мандата. В 14,5 хиляди секции ще се броят бюлетините, изпратени от избиратели по пощата в хода на предварителното гласуване. Делът на гражданите, които избират този начин за участие в изборите, по традиция е висок и постоянно се повишава.

Според експерти, една четвърт от избирателите гласуват по пощата. В днешните парламентарни избори участваха най-много партии от момента на обединението на Германия. По данни на федералната избирателна комисия кандидати са издигнали 42 партии, като 16 участват в избори за първи път. Само две политически сили обаче са издигнали претенденти във всичките 299 едномандатни района – блокът Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ).

Лявата партия и „зелените” имат кандидати в 298 района. За места в Бундестага се бореха 4828 кандидати, 1 400 от които са жени, което е рекорд от 29 процента. Най-много представителки на нежния пол имат „зелените” – 47 процента, а най-малко – 22 на сто – баварските консерватори от ХСС. „Средният” германски кандидат за депутат в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият претендент е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети потенциален народен избраник има висше образование, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери.

Консервативният блок на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз ще получи 246 от 709 места в парламента на Германия.

Това сочат предварителните данни от преброяването на бюлетините, обнародвани в понеделник от Федералната избирателна комисия.

Социалдемократическата партия на Германия ще заеме 153 мандата, което е с 40 по-малко от показателя миналите избори през 2013 година.

„Алтернатива за Германия“, която по-рано не беше в парламента, сега ще вземе 94 места. Свободната демократическа партия ще се в ърне в Бундестага с 80 места, „Лявата партия“ ще има 69, а „Зелените“ – 67 места.

По данни на комисията участието на изборите е 76,2%, което е с 4,7% повече от 2013 година.

- реклама -