Блокада на задния вход на БНТ, Ахладова се измъкнала с патрулка

И след 23 часа участници в петъЧния антиправителствения протест продължиха с блокадата на задния вход на БНТ от ул. „Тулово“, като поискаха да разговарят с правосъдния министър г-жа Десислава Ахладова, споменавайки евродоклада за върховенството на закона у нас.

Орлов мост също беше блокиран от протестиращи.

Протестиращите обстрелваха сградата с яйца.

От канонадата пострада и политологът Стойчо Стойчев.

Участниците в 86-я протест се отправиха след 21 часа към БНТ, където организираха „Гражданска панорама“. Гост на предаването „Панорама“ на обществената медия беше правосъдният министър Десислава Ахладова. Събралите се пред входовете на БНТ протестиращи замерваха сградата с яйца. Призивите „Оставка!“ бяха отправени и към директора на медията Емил Кошлуков. Протестиращите се заканиха, че няма да застанат пред централния вход, а ще оградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Представителите на гражданско сдружение „БОЕЦ“ са там от рано и организираха „гражданска панорама“ пред обществената медия.

Макар блокадата и на трите входа на БНТ, неизвестно как Ахладова е напуснала сградата. По някои сведения тя била изведена тайно с патрулна полицейска кола.

В 86-я ден на антиправителствен протест в „триъгълника на властта“, исканията на гражданите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на кабинета му и на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни честни предсрочни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Преди началото на изказванията от трибуната тази вечер бяха прожектирани изказвания на председателя на НС Цвета Караянчева, изказвания на главния прокурор Иван Гешев, на шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, както и новината за постановената от съда присъда на лидера на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки. С традиционния въпрос „Чувате ли ни?“ и възгласи „оставка“, започна по същество недоволството.

„Бойко е чао. Проф. Минеков в понеделник ще е в Брюксел“, обяви адвокат Николай Хаджигенов, който е част от „Отровното трио“.

Той запозна протестиращите с професионалния опит на Десислава Атанасова, Искрен Веселинов, Красимир Ципов, Тома Биков, Борис Ячев, Християн Митев, Симеон Найденов, Пламен Христов, Спас Панчев. Всички те са част от създадената днес временна комисия, която ще работи по текстовете на нова конституция. „Моралът ще победи корупцията, защото ние сме умни“, заяви той.

Проф. Велислав Минеков каза, че трупът се разлага и изрази убеденост, че утре, когато ще се проведе четвъртото Велико Народно въстание, ще имаме друга държава, не държава на мутрите. Той предуди, че след това ще ни чака много работа, защото всичко е унищожено.

Минеков обеща, че на срещата с евродепутатите в понеделник ще им разкаже за всичко, което се случва у нас.

По-рано тази вечер от т.нар. Отровно трио (Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов) представиха нови 100 подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат промяна. „Заставаме срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото“, се казва в писмото, цитирано от БНР. Сред подкрепилите го днес са актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Анастасия Ингилизова, Весела Бабинова, Юлиян Вергов, а също архитекти, режисьори, писатели, учители, художници.“Търсят се още такива хора, които да се присъединят към инициативата“, допълват от триото. Вчера писмото бе подкрепено от други 123 представители на културата, изкуството и науката.

От Триото информираха, че в понеделник – на 5 октомври, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще имат среща с български журналисти , с които ще разговарят за състоянието на демокрацията и правосъдието и за различни проблеми у нас преди началото на сесията на Европейския парламент.

Допълват, че всички българи, които живеят в Белгия, Германия и Нидерландия, и имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията евродепутатите да бъдат информирани преди началото на заседанието на ЕП.

От Отровното трио коментираха и проекторезолюцията, която ЕП трябва да разгледа за България. Според тях изводите на Комисията по граждански свободи е „съкрушителен удар по властта на Борисов“. От Триото смятат проекторезолюцията за „недвусмислена подкрепа“ за протестите в България.

- реклама -