Загинал и ранен след като блок с незаконно пристроен етаж се срути в Истанбул, арестуваха двама

Загинал и ранен след като блок с незаконно пристроен етаж се срути в Истанбул, арестуваха двама

Един човек загина, а осем души са ранени при срутване на триетажен жилищен блок в Истанбул, съобщи валията на турския мегаполис Давут Гюл, цитиран от Си Ен Ен Тюрк. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Инцидентът е станал в 8:40 часа местно време в квартал Кючюкчекмедже на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул. Ранените са настанени в болница, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

На мястото на инцидента са изпратени пожарни коли, линейки и спасителни екипи.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк показа кадри заснети с дрон, от които се вижда, че блокът е напълно разрушен. Наоколо се носи гъст дим. Сградата е доста близо до други жилищни блокове. Районът е отцепен за движение. Затворена е и автомагистралата в района на Кючюкчекмедже.

На приземния етаж на сградата са се намирали ресторант и кафене,

но те са били затворени, защото е неделя. Ако бяха отворени, жертвите щяха да бъдат десетки, коментира домоуправителят на блока.

По думите на валията на Истанбул Давут Гюл сградата е била построена през 1988 година. Той посочи, че е разпоредено разследване на инцидента, което се води от републиканската прокуратура. Засега не се съобщава причината за срутването на сградата.

Властите в Истанбул вече са арестували двама души заради инцидента.

Първо бе задържан собственикът на блока Хаджи Мурат Генч, а след него собственикът на заведение за дюнери, което се намирало в приземния етаж на блока. По времето на трагедията заведението е било затворено, тъй като е в почивен ден. Очевидци заявиха пред Си Ен ЕН Тюрк, че ако заведението е било отворено, жертвите са щели да бъдат повече.

Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки

съобщи, че в сградата е бил построен неправомерно допълнителен етаж, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Отначало се посочи, че блокът е бил триетажен, но министърът на околната среда, той  Йозхасеки съобщи, че към блока е бил надстроен нелегално с още един етаж и половина, което означава, че сградата е била 5-етажна. По думите му в строежа е бил използван пясък от морето.

Според турските специалисти, използването на морски пясък,

особено при по-старите сгради, е главна причина за неустойчивостта им. Нестандартното строителство и незаконното надстрояване с допълнителни етажи на жилищните блокове са нередности, които се проявяват най-често.

Кючюкчекмедже, район с около 500 000 население силно пострада от земетресението през 1999 г., което отне живота на над 40 000 души.

И досега има доста сгради, построени преди земетресението, като някои от тях са укрепени, но други не. Според турските сеизмолози районът Кючюкчекмедже е в близост до Североанадолския разлом, който минава през Марморно море,

и е сред най-рисковите земетръсни региони в европейската част на Истанбул. Съседният на Кючюкчекмедже район Авджълар също е особено рисков.

Енгин Кечели, председател на асоциацията на строителните предприемачи, заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че се забавя укрепването на сградите срещу земетръс в рамките на т.н. трансформация на градската среда.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено