Близо 400 ранени при сблъсъци на протестите в Ливан

Почти 400 души били ранени в събота по време на сблъсъци между протестиращите срещу правителството и и силите за сигурност в столицата Бейрут.

Това е най-големият брой пострадали, откакто протестите избухнаха преди три месеца, като Червеният кръст и Гражданската защита заявиха, че най-малко 377 души са били вкарани в болници или са получили лекарски грижи на местопроизшествието.

В неделя се очакват още демонстрации като част от вълната от народни протести, която настоява за детрониране на ливанската политическа класа, чиито представители активистите осъждат като неумели и корумпирани.

Протестиращите призоваха в събота за седмица на „гняв“, тъй като икономическата криза се задълбочи, докато усилията за формиране на ново правителство останаха блокирани. Правителството падна от власт в края на миналата година под натиска на протестите.

Сблъсъците в събота започнаха, след като десетки протестиращи, някои прикрили лицата си с шалове, хвърляха камъни, саксии и други предмети по полицаите за борба с безредиците, охраняващи пътя, водещ към парламента.

Други се опитаха да преминат през загражденията с бодлива тел, за да стигнат до сградата на законодателната власт или пък атакуваха полицейския кордон, използвайки пътните знаци като оръжие.

Силите за сигурност реагираха с водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръснат тълпите.

Около 30 души от протестиращите са били арестувани, но впоследствие са били освободени.

Протестното движение, обхванало Ливан от 17 октомври, настоява да бъде сформирано ново правителство, което да се състои само от независими експерти и в него да няма място за нито една от съществуващите политически партии.

- реклама -