Франция, ваксинация, тест

Близо 3000 неваксинирани медицински служители са отстранени от работа във Франция

Близо 3000 неваксинирани срещу COVID-19 медицински служители във Франция са отстранени от работа. Това става след като вчера там влезе в сила закон за задължителна имунизация на тези специалисти. Това съобщи днес здравният министър Оливие Веран, предаде Франс прес.

Това са хора от „персонала на здравни и медицинско-социални заведения, които все още не бяха навлезли в пътека за ваксинация“, заяви министърът по радио Ер Те Ел. Той уточни, че е имало и „няколко десетки оставки“ и увери, че продължаването на медицинските грижи е осигурено.

Според министъра мярката е временна за голяма част от отстранените. Отстранени са предимно хора от поддържащия персонал и „много малко бели престилки“, каза Веран.

Вчера във Франция влезе в сила задължителна ваксинация за 2,7 милиона здравни работници в болниците и домовете за възрастни, медици на свободна практика, пожарникари и други.

По данни на здравното осигуряване, цитирани на сайта „Санте пюблик Франс“, към 12 септември в старческите домове в страната са били инжектирани поне с една доза 89,3% от персонала, а сред цялото население на Франция – 73,9%.

Източник: БТА

- реклама -