маратон София 2020
Снимка: БГНЕС

Близо 3000 човека бягат в Маратона на София – Снимки

Тазгодишното издание на Маратона на София стартира от площад Батенберг в 9:30 часа тази сутрин с очакването за много силен резултат.

Въпреки пандемичната обстановка и факта, че много големи маратони по света бяха отменени, за участие в Маратона на София са се записали 2700 участници, от които над 480 в класическата дистанция.

Снимка: БГНЕС

Заради пандемията от коронавирус тази година няма да се проведе масовия старт на 3 километра, а стартовете на 42, 21 и 10 километра ще бъдат през 15 минути, за да не бъдат състезателите твърде нагъсто по време на бягането. Организаторите очаква силни резултати и дори рекорд, тъй като са поканили състезатели от чужбина с много силни резултати.

Снимка: БГНЕС

При мъжете има участник с изключително силно лично постижение – Дънкан Койч от Кения с 2 часа и 4 минути, както и още един състезател с време под 2.10. При жените ще има бегачки от Кения, Япония и Европа с резултати 2.27-2.28. Рекордът на Софийския маратон е притежание на Христо Стефанов с 2 часа 11 минути и 26 секунди при мъжете и Ребена Корир от Кения с 2.32:32 при жените.

маратон София 2020
Снимка: БГНЕС

Стартът на днешната надпревара дадоха спортният министър Красен Кралев и президентът на БФ Волейбол Любо Ганев.

Заради събитието голяма част от центъра на София ще бъде блокиран, има и промени на маршрута на градския транспорт. Всички ограничения вижте тук.

- реклама -