болница
сн. dijlah.tv

Близо 30 загинали при експлозия и пожар в багдадска болница

Броят на жертвите при експлозията и последвалия пожар в клиника за пациенти с COVID-19 в Багдад нарасна до 28, съобщава иракският телевизионен канал „Dijlah“. Засегнати са над 50 пациенти.

Според Иракската комисия по правата на човека, при пожара са загинали между 30 и 45 души. Представители на комисията вече поискаха оставката на иракския здравен министър.

Пожарът в болницата „Ибн ал-Хатиб“, намираща се в района Дияла в югоизточната част на Багдад, е предшестван от експлозия в помещение за съхранение на резервоар за кислород на втория етаж. На същия етаж се помещава интензивното отделение за болни с белодробни усложнения. Двуетажната сграда е почти напълно изгорена отвътре. В гасенето на пожара са участвали около 30 пожарни бригади. Според очевидци, когато пожарът избухнал, в болницата започнала паника, хората се втурнали да търсят изходи.

По време на експлозията, според службите на гражданската защита, в болницата е имало около 120 души, от които около 90 са спасени.

Премиерът Мустафа Ал-Казими разпореди задълбочено разследване на инцидента. Задържани са главният лекар на болницата, както и началникът на службата за сигурност и лица, отговорни за техническата поддръжка на болницата. Известно е, че болницата не е била оборудвана със системи за пожарна безопасност, а вътрешността е била облицована със запалими материали

- реклама -