Деница Сачева, Патронажна грижа, програма, операция

Близо 200 общини се включиха в Информационния ден за операция „Патронажна грижа

Близо 200 представители на общините в България се включиха в онлайн  Информационния ден за операция „Патронажна грижа +“.

Тя се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Експертите от Управляващия орган на ОПРЧР отговориха на десетки въпроси, свързани с планирането на разходи по проектните предложения, наемането на персонал за предоставяне на услугите, както и по изпълнението на проектите на общините по останалите компоненти на мярката „Патронажна грижа“.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева благодари на всички общини, че работят неуморно и продължават да подкрепят хората в нужда.

Тя уточни, че мярката „Патронажна грижа“ върви изключително успешно, а общините са успели да подпомогнат повече хора от предвидените. До момента по предишните компоненти на мярката „Патронажна грижа“ са подкрепени над 35 000 възрастни, хора с увреждания  и карантинирани лица .

По новата операция „Патронажна грижа +“ се очаква да бъдат обхванати почти 53 000 хора в риск.

„Работата на терен и предоставянето на „Патронажна грижа“ е една от най-търсените услуги в тези трудни времена“, подчерта и ръководителят на Управляващия орган на ОПРЧР Цветан Спасов. Той припомни, че новата операция „Патронажна грижа +“ е отворена за кандидатстване от общините на 18 декември 2020 г. „Целта ни е да не допуснем прекъсване на предоставянето на „Патронажна грижа“ за хората в нужда. Вероятно при кандидатстването общините все още изпълняват компоненти 3️⃣ и 4️⃣ на операцията, но идеята ни е хората да не усетят прекъсване на услугата“, коментира Спасов.
До момента по „Патронажна грижа +“ са подадени 15 проектни предложения на общини, като пет от тях вече са одобрени. Две общини – #Първомай и #Тополовград, вече имат сключени договори и предоставят услуги по новата операция „Патронажна грижа +“.
Подробности можете да откриете в сайта на ОПРЧР 👇
Общините могат да кандидатстват с проекти  до 31 май 2021 г. в ИСУН.
- реклама -