шофьори АПИ пътищата автомобила трафик почивни дни тапи магистрали КАТ полиция

Близо 2,5 млн. са активните шофьори в България

Близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия. Това сочат данните от национално изследван, представено от председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

Националното изследване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България.

Според данните за 2018 г., 95% от всички ПТП в България са настъпили в следствие на човешка грешка. „Радвам се, че през 2019 г. ще разширите елементите на вашето изследване. Нека обаче видим и какво стои зад грешките на шофьора – каква е неговата подготовка, внимание и дали не е бил уморен, но също така да отчетем и анализираме и външни фактори – дали заобикалящата среда е била ясна и разбираема, какво е било състоянието на превозното средство, дори каква била метеорологичната обстановка“, е посочила Крумова, цитирана от БТА.

Тя е призовала за повече действия в посока на превенцията на ПТП, а не само последващи санкции за водачите, да се работи за повишаване на гражданското съзнание, но и да се даде възможност гражданското общество да контролира процесите, като подава сигнали и следи за навременна реакция.

- реклама -