НДК председателство гости, събития теми журналисти

Близо 10 000 делегати са пристигнали в София за 100 срещи от календара на председателството

Близо 10 000 делегати са посетили София за участие в събитията от календара на Българското председателство – конференции и срещи, проведени в НДК и резиденция „Бояна“.

През първите три месеца у нас вече са се състояли 100 от предвидените общо 324 събития. Над 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС пък са осъществени в Брюксел, където експертите работят усилено по законодателната програма.

От страна на подготвителните органи на Съвета са проведени 13 заседания по линия на КОРЕПЕР 1 и 12 заседания по линия на КОРЕПЕР 2, като проведените тристранни срещи по ключови досиета с Европейския парламент и Европейската комисия (т. нар. „триалози“) са общо 64 по 35 досиета. Тези данни представи в отчет пред депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове министър Лиляна Павлова.

Журналистите, акредитирали се за събитията в НДК за първите три месеца на председателството са близо 1700 от 20 държави, сред които представители на световни информационни агенции, показва справка от акредитационната система на председателството.

Те са публикували и излъчили към 18 000 материала, свързани с дейността с председателството, от които само 5.6% са негативните. Интересно е да се отбележи, че публикациите с отрицателен знак не са свързани пряко с провеждането на председателството, а съвпадат по време с важни събития от календара – протести и криминални престъпления.

Около 1000 международни медии се очаква да бъдат акредитирани и да отразят Срещата на върха в София на 16-17 май, която ще събере заедно 28-те лидери на държавите членки на ЕС с ръководителите на шестте страни от Западните Балкани.

Анализите на медиите показват още, че водещи теми по отношение на председателството са амбициите на България за членство в еврозоната и в Шенген и приоритета Западни Балкани.

Интернет порталът на Българското председателство www.eu2018bg.bg има 127 848 уникални посещения от януари до март като основната аудитория е на възраст 25-34 години, а разпределението по пол е почти равномерно – 46% жени и 54% мъже. Излъчванията на живо са гледани от близо 40 000 потребители през интернет и мобилен телефон. Най-голям интерес е регистриран от аудитоирята в София, Брюксел и Лондон.

От старта си председателството има нови близо 13 000 приятели във Фейсбук. Профилът в туитър на английски език отбеляза над 2 200 000 импресии. Видеоклиповете на Българското председателство са гледани над 1 милион пъти в социалните мрежи.

Най- харесвани и споделяни са: „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед“ на български и на английски – 777 800 пъти, а изказването на председателя Доналд Туск по време на откриването на Българското председателство – 112 900 пъти.

- реклама -