скандали, депутатите, годината,

Нов скандал и напрежение се оформиха по време на днешния парламентарен блицконтрол (На живо)

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 60 милиона.

Това заяви по време на блиц парламентарния контрол вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Средствата, които са използвани за месец април бяха одобрени с постановление на Министерски съвет и те излизат от сметката на национален фонд.

Те са 56 милиона лева за месец април, очаква се да бъде подадена сумата и за месец май, като също така средствата, които са необходими, за да могат украинските граждани да ползват здравната система в България и системата на образованието в България,

също ще излизат от сметката на национален фонд, по CARE 1 и CARE 2 пренасочваме в момента останалите програми, не само програмите до момента, които са пренасочени“, каза Василев пред депутатите.

Нов скандал и напрежение се оформиха по време на днешния парламентарен блицконтрол в Народното събрание.

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ попита управляващите информирани ли са Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и Международната асоциация за авария в АЕЦ „Козлодуй“. По думите му в ядрената ни централа е имало пожар. 

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че това е въпрос към енергийния министър. 

„Тъй като АЯР е към мен и не съм получил доклад, че нещо се е случило. Ако има такъв сериозен инцидент, би трябвало да съм информиран.

Не мисля, че има нещо сериозно, за което да бъда информиран“, отбеляза Василев.

„Очаквахме този инцидент да е прикрит. Виждаме остри реплики. Има нужните документи. Такъв инцидент е имало и е прикрит“, отговори депутатът от „Възраждане“.

По повод разискванията Виктория Василева от ИТН взе процедура по начина на водене: „Г-н председател, не може да знаете дали се говорят откровени глупости. Това, което направи Цончо Ганев граничи с престъпление.

Нямате идея за какво говорите въобще. Махнете си ръцете от АЕЦ и престанете да говорите такива простотии“.

„Преди малко бе направен опит от „Атака“, пардон, „Възраждане“ да всеят паника сред българския народ. Свързах се с АЕЦ „Козлодуй“ – имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация. 

Въобще не е имало прекъсване на работата и такъв голям инцидент, за какъвто се говори.“

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание във връзка с на направено внушение от „Възраждане“ за авария в атомната централа.

„Държа да се престане с тази практика и да наложите най-суровото наказание за всяване на паника в обществото.

Защото тези хора използват лъжата, за да вадят политически дивиденти.

Това са хора, които използват трибуната да си играят със страха на гражданите и това не бива да се допуска в българския парламент“, обърна се той към председателя на парламента.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов сложи точка на спора, като увери от трибуната, че документи за аварията в АЕ“Козлодуй“ има и това ще се изясни следващата седмица.

Караджов ще отговори на два въпроса във връзка с ремонти на пътища край Черноочене и Елхово.

Външният министър Теодора Генчовска ще отговори на два въпроса – за Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ и за полет на руски правителствен самолет през българското въздушно пространство.

На един въпрос за целевите помощи за отопление за предстоящия зимен сезон 2022 – 2023 г., ще отговаря социалният министър Георги Гьоков.

Следват няколко въпроса към министрите на здравеопазването, земеделието и културата.

Последен ще отговаря вътрешният министър Бойко Рашков, към него са отправени 69 въпроса от депутатите, като всичките те са за действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден.

- реклама -