Антъни Блинкън, САЩ, съболезнования, България, Северна Македония

Блинкън и Лавров с първи разговор след нахлуването в Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Русия да спази споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна, че американските санкции продължават да тежат на ситуацията с прехраната. Двамата проведоха първия телефонен разговор между висши дипломати на Вашингтон и Москва след руското нахлуване в Украйна.

Херсонска област остава основната цел на украинската контраофанзива на юг, като по данни на украниската армия през последното денонощие там са били унищожени два склада с боеприпаси на руските сили. Движението на влакове над река Днепър е прекъснато.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за бомбардировката срещу затвор в Еленовка, Донецка област, в който са били задържани украински бойци от Мариупол. Руското министерство на отбраната днес публикува списък с имената на 50-те загинали украинци, а украинският омбудсман Дмитрий Лубинец заяви, че страната му е задействала процедура за връщане на тленните им останки. Той изтъкна, че функционирането на затвора в Еленовка е било в разрез с всички Женевски конвенции.

Украйна призова да бъдат допуснати мисии на Обединените нации и Червения кръст да разследват обстоятелствата около смъртта на украинските войници.

- реклама -