ФИФА, Блатер, Платини, съд

Блатер и Платини бяха оправдани за кражба на 2 млн. евро

Бившите президенти на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини бяха оправдани от швейцарски съд по делото по подозрение за подправено плащане. То беше в размер на 2 млн. швейцарски франка – 2.02 млн. евро. – през 2011 г.

Именно това дело ги свали от властта. Федералният криминален съд на Швейцария в южния град Белинзона отхвърли молбата на наказателното преследване за условна присъда от година и осем месеца след огромно разследване. То започна през 2015-ата и продължи цели шест години.

86-годишният Блатер и 67-годишният Платини бяха изхвърлени от футбола през 2015 г. Те получиха право да работят във футбола отново преди осем месеца.

Блатер обяви, че оше през 1998 г. е поискал от Платини да бъде платен съветник. Платини е искал 1 млн. франка на година, но сумата не е била по джоба на ФИФА. Тогава те са се споразумели за 300 000 франка на година. Сумата обаче е щяла да бъде платена на по-късен етап.

Платини е спрял да работи за ФИФА през 2002 г. Трикратният носител на „Златната топка“ поискал плащането през 2010 г. Той е пратил фактура през януари 2011 и парите са му платени десет дни по-късно. 

 

- реклама -