сн. БГНЕС

Благодатният огън „слезе“ в Йерусалим – СНИМКИ

Благодатният огън се появи в храма „Божи гроб“ в Йерусалим. Йерусалимският патриарх Теофил III го раздаде на министрите на Гръцката църква и представители на други конфесии.

сн. БГНЕС

Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим. Тази година, обаче, е по-особена за вярващите. Заради пандемията от коронавирус в храма присъстваха само значително по-малко хора – основно представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

сн. БГНЕС

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

В съответствие с разработения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на акредитирани в страната дипломатически мисии.

сн. БГНЕС

Светинята ще бъде получена от представители на 11 държави, изпратили самолети до Израел за нея – Кипър, България, Беларус, Молдова, Украйна, Русия, Румъния, Гърция, Грузия, Полша и Казахстан.

 

- реклама -