Джонсън, препоръка, САЩ, смъртни случаи
сн. БГНЕС

Бизнесмен предложил на служителите си увеличение на заплатата на всеки ваксинирал се, никой не се съгласил

Бизнесменът Красимир Дачев предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. Това разказа той в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев.

Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

Математикът Лъчезар Томов пък направи мрачната прогноза, че България може да надмине най-тъмните си години по смъртност.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

Зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Томов коментира, че единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

- реклама -