експерти, инфлацията, заплати, компенсации
снимка: Pixabay

Бизнесът спести 7,3 млрд. лв. за една година

Продължава ръстът при отпускането на жилищни кредити. Към края на март отпуснатите от банките заеми за покупка на апартаменти и къщи са в общ размер над 17 млрд. лв., което е увеличение с близо 2,6 млрд. лв., или със 17,8% за година, показват данни на БНБ.

Причината за това е голямото желание на хората да живеят в по-голям и хубав дом. Освен това лихвите по банковите заеми са изключително ниски и много по-ниски от инфлацията в страната. Затова много хора предпочитат да вложат парите си в имоти, вместо да си държат в банка, дори да се налага за част от цената да вземат ипотечен кредит.

Голям интерес има и към потребителските заеми. За година те нарастват с 12,1% и достигат 15,4 млрд. лв., показват данните на БНБ. Хората взимат доста повече нови заеми от фирмите.

За година отпуснатите на домакинствата банкови кредити нарастват с 4,3 млрд. лв., или с 14,6%. В същото време увеличението на бизнес заемите е само с 3 млрд. лв., или със 7,9%.

Спестяванията на хората и фирмите в банките нарастват по-бързо от увеличението на отпусканите кредити. Това дава възможност на банките да поддържат лихвите ниски. За година общият размер на отпуснатите от банките кредити се увеличава с 8,7 млрд. лв., или с 11,9%. Същевременно депозитите в банките нарастват с 13,8 млрд. лв., или с 13 на сто.

Високата инфлация води до ръст на печалбите на фирмите, показват данни на Министерство на финансите. Наред с това рязко нарастват и депозитите на бизнеса в банките. За година увеличението на фирмените влогове е със 7,3 млрд. лв., или с 21,6%.

- реклама -