България

Бизнесът с трафик на мигранти процъфтява – шестима българи задържани в Сърбия за каналджийство

Шестима български трафиканти на мигранти получиха 30 дни арест в Пирот – Сърбия.

Българите са се опитали да прехвърлят от наша на сръбска земя общо 63-ма нелегални мигранти. Огромната част от тях са били от Афганистан, а само няколко души са били от Пакистан.

Пред съда в Пирот бяха изправени и двама сръбски граждани от Белград, които са участвали в трафика на мигрантите. Всички задържани ще останат в ареста до пълното излежаване на присъдата, която ще получат от съда.

Винаги има посредник

Мигрантите са разпитани от следователите в Пирот и в момента се намират в приемните центрове. В групата има и непълнолетни деца. Те са потеглили от Афганистан и са останали в Турция и България за около два месеца. Според следователите те са „имали връзка и с Унгария“ за продължаване на пътя към Западна Европа.

Почти всички мигранти признават, че са имали хора, които са ги съпровождали от Турция в България, а след това от България до Сърбия. Трафикантите водят мигрантите до границата, показват им мястото където да прекосят границата и след това на сръбска земя ги очаква автомобил, който ги превозва по-нататък по пътя.

Всички те знаят, че е много трудно да се влезе на унгарска земя, но признават, че там имат хора, чийто телефони притежават и които ще им окажат съдействие.

Организирана мрежа за трафик на мигранти

Следователите са останали с впечатлението, че става въпрос за много добре организирана мрежа от трафиканти, които прехвърлят мигрантите в западните държави. За разлика от миналогодишните мигранти, които на практика не знаеха къде се намират, тук сега става въпрос за лица, които са много добре информирани, знаят къде се намират и се движат на групи от еднакъв социален произход, каза един от следователите. И уточни, че през последните месеци мигрантите все повече използват маршрута на жп-линията София-Пирот.

От Хасково екстрадират турчин-каналджия

В Окръжна прокуратура-Хасково е получена европейска заповед за арест на турски гражданин, издирван за подпомагане на сирийци незаконно да влязат и пребивават в Германия. Заповедта за арест е издадена от прокуратурата в град Швайнфрут, Германия, спрямо турския гражданин Айхан Алтун, на 46 г.

На 28 юли 2016 г. той е бил задържан на ГКПП-Капитан Андреево при влизане в България, като е пътувал в товарен камион „Ивеко“, превозващ дограма. Алтун се издирва от властите в Германия по разследване за подпомагане на шестима граждани на Сирия да влязат и пребивават незаконно в Германия, като деянието е било извършено от 22 до 25 февруари 2015 г. По наказателното преследване е установено, че бежанците били транспортирани от Турция до Германия с камион с турска регистрация.

Окръжен съд-Хасково Айхан Алтун е дал съгласие днес да бъде предаден на властите в Германия. По закон той има право да оттегли, даденото от него съгласие в тридневен срок, като следващото съдебно заседание е насрочено на 12 август 2016 г. в Окръжен съд-Хасково.

- реклама -