бизнес, праг, компенсации,
снимка: Pixabay

Бизнесът недоволен от новата схема за компенсации – настояват да отпадне минимланият праг

Компенсациите за бизнеса са недостатъчни. Това смятат от Асоциацията на индустриалния капитал за мерките срещу високата цена на тока, които правителството обяви днес. Хотелиери също подкрепят тази позиция.

По думите на Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели на морето мерките са само временно решение, а постоянно повишаващата се цена на тока вдига разходите на бизнеса му 2 пъти и половина, коментира той пред БНТ.

„Не можеш да кажеш понеже токът поскъпна от пакет 45-50 евро да го направиш 150, няма как. Решава ни проблема доколкото хората, които са решени да си пазят персонала, да могат да плащат енергията, която се консумира в офисната част. За сериозна работа не може да се мисли“, обясни той.

Определените от правителството средства за подпомагане на бизнеса са точно половината от реално необходимите, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал. В същото време печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за 4-те месеца, в които мерките трябва да работят, е над 2 милиарда лева.

„Категорично има достатъчно пари за по-висока сума – обща, за компенсации и затова е необходимо да се промени формулата за компенсация като отпадне това ограничение не повече от 30 процента от пазарната цена да е компенсацията“, допълни Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В противен случай работодателите прогнозират още проблеми за икономиката.

„При тази схема за компенсиране много предприятия ще спрат. Тя е по-лоша, в по-малка степен отговаря на останалите цени, отколкото даже недостатъчната компенсация през октомври и ноември“, каза още Васил Велев.

От Асоциацията на индустриалния капитал очакват правителството да преразгледа решението си.

Сред представителите на бизнеса у нас се забелязва одобрение, че най-накрая все пак правителството предприема мерки, за да компенсира потребителите на скъпия ток, но се чуват и гласове, недоволни от наличието на праг на разходите за подпомагане.

Вчера министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че от мерките няма да могат да се възползват предприятията, които от юли насам са плащали по-малко за ток от 185 лева на мегаватчас.

„Опитваме всичко, за да компенсираме ситуацията у нас, защото тя е много различна в сравнение с преди шест месец. Обещани са милиард и половина, от които 350 милиона ще отидат за електроразпределителните дружества. Останалите трябва да бъдат разпределени между 600 хиляди български фирми, което ми звучи малко странно. Приветствам стъпката на правителството, но по наши изчисления, само ако АЕЦ “Козлодуй” генерира печалба от около 2 милиарда лева до края на месец март, не би трябвало помощта да е с определен праг не повече от 30% от борсовата цена. Това не е логично”, коментира Владимир Спасов, прокурист на фирма за хидромотори.

Според него трябва да се търси вариант за неналагане на минимален праг на компенсациите.

Той допълни, че при така наложения праг от 30% бизнесът няма да плаща 10 пъти по-висока цена, но ще плаща седем пъти по-висока такава.

Славин Янакиев е ръководител на чугунени отливки за промишлеността, което снабдява близо 70% от родния пазар. По думите му компенсациите са наложителни, за да може машиностроенето да оцелее.

„Цената на мегават час е 1000 лв. Обичайната цена през месец юли беше около 10 лв. Ние приготвяме заготовки и отливки, които ни излизат на стойност 3 лв., преди излизаха около 30 ст. Сега при това увеличение на цената на електроенергията ние на практика препродаваме ток”, обясни той.

- реклама -