протест, бизнес, бунт, коронавирус, заведения
сн. БГНЕС, архив

Бизнесът на бунт: Общонационален протест заради COVID сертификата и масови блокади (ВИДЕО)

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , се провежда в редица градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на „зелените“ Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище, скандирайки „оставка“. В района има засилено полицейско присъствие.

След това демонстрантите се отправиха на шествие към Министерството на здравеопазването.

Според бизнеса държавата не е взела предвид нито една от техните препоръки, така че да няма сериозен икономически ефект върху ресторантьорския бранш. Изчисленията на съсловието показват, че след въвеждането на зеления сертификат оборотът е спаднал с 80%.

Браншовите организации призоваха членовете си да затворят заведенията в 15 часа и да се присъединят към демонстрацията.

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища.

Очакванията са във Варна представители на над 400 заведения да тръгнат по основните булеварди на града.

Според организаторите мерките на здравните власти са неадекватни и системата за зелените сертификати е дискриминационна. Исканията на бизнеса са за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела. Недоволните настояват още държавата да осигури безплатни тестове и процедура по тяхното взимане.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

Протестиращите искат гарантирани безплатни тестове за служителите и клиентите си. Декларират огромен спад в оборотите.

В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани блокираха кръстовището между улиците „Ген. Гурко“ и „Патриарх Евтимий“.

В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа, откъдето се отправиха на изток, а половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Протестиращите поискаха за издаването на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояват от работещите в сектора.

Протестно шествие срещу изискването за зелен сертификат се очаква и в Бургас от 17,30 ч. Късно вчера близо 80 души се включиха в шествието в града.

В Плевен протестното шествие е планирано да тръгне от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен:

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от  Covid мерките е пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите, представители на бизнеси в сферата на търговията и услугите и на противниците на „зеления сертификат“ ще блокира движението от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

Протести срещу изискването за „зелен сертификат“ са планирани също в Сливен и Ямбол.

В Габрово протестът ще започне по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани ще протестират под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Протестът, обявен за по-късно днес, е вторият за тази седмица в Габрово. В понеделник на призива на заетите в ресторантьорския бранш и във фитнес-залите откликнаха близо 500 души, недоволни от въвеждането на „зеления сертификат“ за достъп до обществени места, дейности и публични събития.

Протестиращите тази вечер отново ще настояват за отпадане на ограниченията. Тези мерки, каза Васил Николов от Българската асоциация на заведенията, водят до затваряне на обектите им:

„20 процента ваксинирано население. По-голямата част от тези 20 процента са предимно хора над 50-годишна възраст. Тези хора излизат много рядко на заведения, а за нощните заведения почти няма такива. Нямаме право на компенсации за спад в оборота. Служителите ни нямат работещи програми, които да ги обезщетят. В момента целият бизнес е в агония“.

По-рано днес Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и на Българската асоциация на заведенията, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Организациите в туризма ще изразят недоволството си още във Варна, Пловдив, Бургас и Търговище.

От Асоциацията на ритейл центровете няма да участват в националния протест срещу въвеждането на „зеления сертификат“. Днес те ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да уточнят въпроси относно отговорността при установени нарушители без  Covid сертификати в търговските центрове. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Манол Гойгаджи

- реклама -