Бизнесът иска правителството в оставка да продължи да работи, оптимист е за 2017 г.

Може би е добре правителството в оставка да продължи да работи до края на работата на парламента, защото има внесени от него законопроекти и следва да си ги защити. Това обяви по повод 20-та годишнина на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му, би било безразсъдно за няколко седмици да има служебно правителство, което да се смени от следващо служебно правителство.

Индустриалците са оптимистично настроени по отношение на продажбите през следващата година.

53% от компаниите очакват, че продажбите им през 2017 ще нараснат спрямо 2016 г. Според 34% продажбите ще се свият, а 13% не очакват изменение.

Повечето фирми- 41% са на мнение, че финансовият резултат на фирмите им ще остане без промяна. Бизнесът настоява минималната работна заплата да е различна за различните икономически дейности.

420 лева трябва да бъде минималната работна заплата през 2017 г., смятат половината работодатели, а 6% са уверени, че трябва да е по-ниска. 13% от работодателите са на мнение, че МРЗ трябва да е 460 лв., а 31%, – че трябва да е по-ниска.

По-добър финансов резултат на своите фирми очакват 38%, а 22% са песимистично настроени.

Преобладаващо е и мнението на работодателите, че броят на заетите във фирмите им ще остане без изменение. Така смятат 66% от тях. 22% са споделили, че очаква повече заети, а 13%, че работниците ще намалеят.

53% очакват промяна на възнагражденията в компаниите си през новата година, а 47% заявяват, че заплатите ще останат същите.

Очаква се ръст на кредитирането. Членовете на АИКБ искат да се запази максималният осигурителен доход през 2017 година.

Анкета е проведена преди хвърлената оставка на правителство, но след това анкетираните отново са запитани, за да се актуализират данните.

Работодателската организация отчете, че политическата стабилност през изминалите 2 години е довела до икономически растеж.

- реклама -