ток

Бизнесът иска от кабинета незабавни решения за рекордните цени на тока

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на Българската федерация на индустриалните потребители на енергия (БФИЕК) направиха изявления след срещата си с министър-председателя Стефан Янев за цените на тока.

„Разбрахме се правителството да се подпишат двустранни споразумения с производителите на ток. И това да стане до края на другата седмица със срок до края на 2022 г.“, каза Кирил Домусчиев от КРИБ. Той допълни, че неговата организация няма да протестира, но ще чака да се решат незабавно проблемите.

„В рамките на следващата седмица, когато изясним критериите, ще се направи анализ. Изчакайте да поработим“, каза енергийният министър Андрей Живков.

Икономическият министър Даниела Везиева обясни, че са били обсъдени различни мерки, с помощта на които бизнесът да не пострада и да не се стигне до фалити заради шоковото поскъпване на ел. енергията.
„Това, около което се обединихме, е в рамките на следващата група работни групи от трите министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвим текстове, които да са свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител“, уточни тя.

Източник: 24 часа

- реклама -