бизнес, праг, компенсации,
снимка: Pixabay

Бизнесът иска нова подкрепа заради скъпия ток, а синдикатите – 15% корпоративен данък

Заместник министър-председателят по социалните и икономическите въпроси и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев откри днешното заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество /НСТС/ в Министерския съвет, предава БТА.

Тристранката ще обсъди промени в Закона за данък върху ДДС, данъка върху корпоративното подоходно облагане и закона за акцизите и данъчните складове.

„На заседанието на постоянната комисия по бюджетната политика към НСТС постъпиха някои предложения, които са обсъдени и съответно тези от тях, които са приети, са отразени в съответните проекти“, посочи министър Донев.

Работодателските организации са поискали освен промяна в данъчните закони, още подкрепа за бизнеса заради скъпия ток. 

Припомняме, че за месеците октомври и ноември бяха осигурени по 110 лева на мегаватчас финансиране за одобрените предприятия заради рекордно високите цени на електрическата енергия на пазара. Подкрепа за декември обаче не е предвидена.

Синдикатите поискаха да бъдат запознати с бюджетната прогноза за 3-годишния период, но социалният министър Гълъб Донев не се съгласи с мотива, че когато Министерството на финансите е готово ще го внесе в Тристранката, предава БНТ.

КАКВО ПРЕДВИЖДАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

Правителството предлага намалената ставка на ДДС на 9% за някои стоки като бебешките храни и пелени, автобусните превози, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, както и доставката на книги и печатни материали, както и ползването на спортни съоръжения – да останат в сила до края на извънредната епидемична обстановка.

Мярката беше приета миналата година заради пандемията и изтича в края на тази година.

Предложени са и някои промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица – когато има починали еднолични търговци или самоосигуряващи се лица, да бъде предоставена възможност на наследниците да подадат декларациите и съответните необходими документи.

„Това беше празнота в закона“, отбеляза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която представи предложенията.

СИНДИКАТИТЕ ПОИСКАХА УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК ДО 15%

Синдикатите се обявиха за увеличение на корпоративния данък, като КНСБ дори „фиксираха“ ставката на 15% (каквато е и обсъжданата ставка за глобален корпоративен минимален данък).

Не може да не се отбележи ниската степен на амбиция за корпоративното подоходно облагане. Ние искаме 15 процента да стане данък печалба върху доходите на юридическите лица, тъй като средноевропейските ставки са много по-високи, каза по време на заседанието на тристранния съвет Любослав Костов от КНСБ, цитиран от БТА.

Ставката на корпоративния данък в момента е 10 на сто*.

Многократно сме настоявали за увеличаването на корпоративния данък, каза на свой ред Ваня Григорова от КТ “Подкрепа“. Тя допълни, че има някакво осъзнаваме от страна на правителството, че не може да продължаваме да прилагаме най-ниските ставки на корпоративния данък, когато са нужни много повече от стандартните средства, залагани в бюджета за справяне с икономически, социални и здравни предизвикателства. Време е да преразгледаме изцяло данъчната система, посочи Григорова.

Според съобщенията досега, коалиционното правителство обаче не възнамерява да променя данъчната система.

Иначе социалните партньори – и от бизнеса, и от синдикатите, подкрепиха без възражения внесените за обсъждане в Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ проектопромени в Закона за корпоративното подоходно облагане, главно свързани с въвеждане на разпоредби на европейска директива по отношение на правилата и несъответствията на хибридни образования.

Предложени са промени, свързани с уточняване на данъчното третиране на резултата от продажбата с обратен лизинг, класифициран като оперативен лизинг в случаите, когато се прилагат международните счетоводни стандарти.

- реклама -