Бизнесът: Инфлацията по цени на производителите вече е 40%

„Инфлацията – по цени на производителя – е 40 процента.

Това са цените, по които предприятията помежду си купуват и продават полуготови стоки и суровини.

На вътрешния пазар поскъпването е 50 на сто, а на външния – 26 процента”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев,

коментирайки думите на депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов – син , че инфлацията през октомври ще достигне 40 процента.

„Съмнявам се, че потребителската инфлация ще стане 40 процента. Най-вече-  защото две неща се случват, които отчасти могат да я укротят. Едното е, че има чисто базов ефект – миналата година започна увеличаването на инфлацията от септември месец. Просто по-високата база от септември – чисто математически – означава, че скокът на инфлацията ще се изчислява от по-висока база. Това значи, че темпът на инфлацията – от гледна точка на индекса, ще се забави. Другото е, че в повечето централни банки по света, с изключение на ЕЦБ – тече затягане на паричната политика, което би трябвало да е начин за спиране на инфлацията”, посочи от своя страна икономистът Стоян Панев.

Той прогнозира, че по всяка вероятност темпът на растеж на инфлацията най-вероятно ще с укроти. „Това зависи от големите централни банки по света. Там тече затягане на лихвите – нещо, което не става в България, защото ние сме във валутен борд. Но дори и там – мерките нямат особен ефект. Когато си много малка отворена икономика, е много трудно с местни мерки да спреш този процес”.

- реклама -