Газ

Бизнесът и държавата постигнаха съгласие за новия модел за ценообразуване на природния газ

Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система ще бъде въведен от 1 октомври тази година. КЕВР се ангажира да следи и контролира ежемесечно приходите на „Булгартрансгаз“ и при констатирани изкривявания и диспропорции, установени с ясни аргументи, да разгледа възможностите за промяна на методиката, съобщиха от Министерството на енергетиката.

За това се договориха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на БФИЕК ще се срещат всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на срещата министър Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

„Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз“, както и първата от трите ценови години“, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

- реклама -