Мария Антоанета бижута търг аукцион Сотбис

Бижутата на Мария Антоанета се продават на търг – Снимки

Перлите и диамантите на Мария Антоанета, които не са виждани от широката публика повече от 2 века са предложени на търг в Женева днес.

От аукционната къща Сотбис, които са организатори на търга твърдят, че това ще бъде най-важният кралски бижутерски аукцион в историята.

Съкровищата са били тайно изнесени от Париж през 1971 г. докато крал Луи XVI, неговата кралица и техните деца са се подготвяли да избягат по време на френската революция.

Те са били част от голяма колекция, държана от италианската кралска къща на Бурбон-Парма, след което са били продадени от аукционна къща Сотбис.

Повече от 100 бижута ще бъдат предложени на търга, като 10 от тях са принадлежали на Мария Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията.

Тя беше обезглавена в Париж през 1793 г. на възраст 37 години.

„Това е търгът на 21 век. Защото как бихте надскочили Мария Антоанета?”, попита директорът на бижутерския отдел на Сотбис.

Звездата на търга ще бъде огърлицата на Мария Антоанета, която има инкрустирани перли и диаманти в себе си и е на стойност между 1 и 2 милиона долара.

Друга огърлица с три реда диаманти и перли се очаква да достигне сумата между 200 000 и 300 000 долара и е в комплект с обици с перли и диаманти.

Пръстен с част от нейната коса ще достигне ще струва между 8 000 и 10 000 долара.

Друга нейна огърлица с натурални перли и диаманти е оценена между 40 000 и 70 000 долара, докато брошката с двойна панделка и обкована с диаманти се очаква да струва 50 000 до 80 000 долара.

- реклама -