Джо Байдън кандидат президент избори 2020 САЩ

Бившият вицепрезидент Джо Байдън се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2020 година

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2020 година.

Във видеосъобщение Байдън твърди, че „основните ценности на нацията … нашата демокрация, всичко, което е направила Америка Америка, е поставено на карта.Затова обявявам кандидатурата си за президент на САЩ“.

76-годишният политик влиза в надпреварата за номинацията за демократит, като се изправя срещу 19 други кандидати, включително сенатори Елизабет Уорън, Камала Харис и Бърни Сандърс.

В изявлението си Байдън отправи остри критики срещу Доналд Тръмп.

 

След два неуспешни опита на президентските избори от 1998 и 2008 г. и след отказ да се кандидатира през 2016 г. заради смъртта на един от своите синове, Байдън сега изчака няколко месеца преди да обяви официално кандидатурата си.

Последните седмици в това изчакване бяха помрачени от свидетелствата на няколко жени, които го обвиниха, че силно ги е притеснил с известните си фамилиарни жестове на симпатия като целувки по главата или слагане на ръце на раменете.

 

Байдън обеща „повече да внимава“, но не се извини за поведението си.

Други жени пък се изказаха в негова защита и въпреки спора той остава начело в допитванията за кандидат-президент на демократите с 29,3 процента, следван от левия сенатор Бърни Сандърс с 23 процента, според усреднените от сайта РиълКлиърПолитикс данни за периода 5-21 април. Далеч зад тях са сенаторката Камала Харис с 8,3 процента, кметът Пийт Бутиджидж със 7,5 процента, сенаторката Елизабет Уорън с 6,5 процента и бившият конгресмен от Тексас Бето О’Рурк с 6,3 процента.

 

- реклама -