Пол Манафорт обвинение признание Тръмп

Бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп се призна за виновен, прие да сътрудничи на разследването

Пол Манафорт – бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп , призна днес вината си пред федерален съдия по две обвинения.

Той също така прие да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър.

Това предадоха световните агенции.

Манафорт призна вината си по обвинения в престъпен сговор срещу САЩ и във възпрепятстване на правосъдието. Робърт Мълър разследва евентуално съглашателство между хора от предизборната кампания на Тръмп и Русия.

Манафорт, 69-годишен бивш лобист, вече бе признат за виновен през август по друго дело за банкови и данъчни измами, гледано в щата Вирджиния.

Това, че Манафорт призна сега сам вината си, ще му позволи да избегне нов продължителен и скъпоструващ процес, който може да постави в неудобно положение и самия Тръмп в навечерието на парламентарните избори през ноември, отбелязва Франс прес.

От Белия дом обаче побързаха да уверят, че решението на Манафорт няма нищо общо с президента или неговата „победоносна президентска кампания през 2016 г.“
„Няма абсолютно никаква връзка“, подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Споразумението за сътрудничество на Манафорт със службите на прокурора Мълър е важен обрат, тъй като бившият директор на кампанията на Тръмп от година оспорваше обвиненията. Това е обаче лоша новина за обитателя на Белия дом, който не спира за говори за „лов на вещици“.

За момента Мълър не успя да докаже съглашателство между Москва и членове от екипа на Тръмп. Той обаче постигна няколко осъдителни присъди или ангажименти за сътрудничество от страна на бивши сътрудници на Тръмп.

- реклама -