Бившият шеф на НАП Галя Димитрова: Направили сме всичко възможно да съберем 10 млрд. лева дългове от фирми

Бившият директор на НАП Галя Димитрова отговори на упреците на служебния финансов министър Асен Василев, че данъчните са отписали в периода 2017-2020 г. задължения на фирми за 10 млрд. лв.

Според нея служителите на агенцията са направили всичко възможно да съберат парите със законови средства.

„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през периодите 2006-2009 г. и това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, защото ревизионен акт
от 2006 г. е за периоди, които са приключили преди това.

Некоректно е да се твърди, че служителите на НАП не са свършили нужното, за да съберат тези суми, смята Димитрова.

За тези натрупани задължения от 9,9 млрд. лв. и затова, че има специално една фирма със 160 млн. задължения към фиска, Димитрова отговори, че това са същите случаи, за които тя съобщи – „те са натрупани в годините назад”. Те са по специално зададени схеми така, че да не могат да бъдат събрани по никакви начини. И тук вече преминаваме към ревизии по специален ред и към съдействието на прокуратурата, за да могат тези задължения да бъдат насочени към истинските собственици на фирмите.

Напоследък за да можем по-добре да се справим с тези случаи, които са отпреди 2006 г. и да бъдат не само наказателно преследвани и реално да има ефекти за бюджета, ние предприехме законодателни инициативи, така че да можем да насочваме усилията си към по-широк кръг лица, свързани с тези фирми, със съдействието на МВР и прокуратурата, каза още Димитрова.

- реклама -