Бившият шеф на Кинтекс разкри нова схема на Нинова с оръжията за Украйна

По 53 530 лв. на седмица или над 212 00 лв. на месец неустойки е заплашен да плаща „Кинтекс“ заради невъзможност да достави в срок боеприпаси поръчани преди повече от половин година.

Това съобщава Александър Михайлов, който доскоро ръководеше държавния оръжеен търговец.

По думите му това са поредни безобразия и щети, причинени от назначеното от Корнелия Нинова ръководство на ВМЗ, което приоритизира частни фирми за сметка на държавния интерес.

„Най-скандалното е, че готова продукция е изчезнала и няма отговор защо е дадена и на коя частна фирма вместо на държавния търговец“, коментира Михайлов и показа официално писмо от бивш директор на ВМЗ, в което се съобщава, че към 9 февруари вече са произведени няколко хиляди броя от изделията по поръчката на „Кинтекс“, пише Труд.

След началото на войната обаче това количество мистериозно изчезва и към днешна дата изпълнението в срок на външнотърговския договор е в риск.

„Отговорно за цялата ситуация е сестринското дружество ВМЗ. Оказва се, че държавния завод през последните месеци вместо да помага на Кинтекс се грижи повече за интересите на определени частни фирми, коментира още Александър Михайлов.

Той разказва и как се стига до тук.

През януари тази година „Кинтекс“ възлага на ВМЗ поръчка за артилерийски боеприпаси и заплаща съответния аванс. Преди да бъде уволнен от Нинова, директорът на предприятието инж. Гецов потвърждава предсрочна доставка още през юли и съобщава, че част от количествата вече са произведени.

„От юни обаче, по разпореждане на Нинова, в завода е назначен неизвестният за никой в бранша и без един ден опит в производствено предприятие – Иван Иванов“, казва Михайлов.

По думите му от този момент нещата се преобръщат и постоянно 1-2 частни фирми изпреварват „Кинтекс“ и всички други клиенти на завода при получаването на продукция, въпреки че техните поръчки са направени месеци по-късно.

Произведеното количество снаряди мистериозно изчезва.

„Логично изниква въпросът защо се случва всичко това? Отговорът е много ясен – защото в момента има огромно търсене на пазара точно за тези артилерийски изстрели, които се ползват интензивно в боевете в Украйна.

Поръчките за тези стоки са толкова много, че само срокът за доставка има значение за клиента, защото по време на война, боеприпаси се купуват „на всяка цена“ в прекия и преносен смисъл на този израз“, обяснява Александър Михайлов.

Според него така частни фирми, които пререждат „Кинтекс“ в последните 2 месеца, генерират големи печалби, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да плаща неустойки и дори да се компрометира пред традиционен негов клиент.

Това е поредна схема в системата на Министерството на икономиката и индустрията разкрита от Михайлов. Същевременно и ДАНС стартираха проверка в дружествата, които споменава той.

- реклама -