Пол Манафорт

Бившият шеф на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп влиза в затвора

Американски федерален съдия нареди на Пол Манфорд, бивш ръководител на кампанията на президента Доналд Тръмп, да отиде в затвора, преди да започне процес за пране на пари, данъчни и банкови измами.

Съдия Ейми Джаксън отмени гаранцията на Манфорд заради твърдения, че е повлиял на свидетели по делото срещу него, внесено от специалния прокурор Робърт Мюлер, който разследва евентуалното тайно споразумение между кампанията на Тръмп и руската власт.

Манафорт е бил под домашен арест, докато чака съдът да реши.

Мюлер, който разследва намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., подаде ново обвинение срещу Манафорт миналата седмица.

Новият обвинителен акт дойде четири дни, след като прокурорите заявиха, че Манафорт се е опитал да се свърже с двама свидетели в случая с изпирането на пари и банкрут чрез руския фиксиращ Константин Килимник, за да ги убеди да направят определени изявления пред следователите.

Килимник е лингвист с военна подготовка и с предполагаеми връзки с руското разузнаване. Той беше включен в актуализирания обвинителен акт срещу Манафорт, който обвини и двамата за манипулиране на свидетелски показания.

- реклама -