ФБР

Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми ще бъде изслушан публично

Джеймс Коми, бившият директор на ФБР, чието уволнение завихри буря в САЩ, се е съгласил да свидетелства по време на публично изслушване относно руската намеса в президентските избори в САЩ, обявиха днес от Сената.

„Коми се съгласи да свидетелства пред Комисията по разследвания към Камарата на представителите на САЩ . Тя ще насрочи дата за изслушването след Деня на загиналите във войните на 29 май“, заявиха председателят на комисията Ричард Бър и неговият заместник Марк Уорнър в съвместно писмено изявление.

Тръмп нарекъл Коми луд пред Лавров

„Току що уволних ръководителя на ФБР. Той беше луд, наистина побъркан. Бях подложен на изключително силен натиск заради Русия. Сега вече напрежението го няма.“,

Това е казал Тръмп на руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, сочи информацията от документи на Белия дом, публикувана от „Ню Йорк Таймс“.

Пред руснаците той е заявил също така, че вече не е обект на разследване.

Вестникът коментира разговора, проведен по време на посещението им в Белия дом, като красноречиво потвърждение на твърдението, че повод за уволнението на Коми всъщност е разследването за връзките на Тръмп с Русия.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом е отказал коментар по темата. По-рано обаче той също изрази мнение, че работата на Коми е упражнила „ненужен натиск“ върху дипломатическите отношения между американския държавен глава и Русия по въпроси като Сирия, Украйна и „Ислямска държава

- реклама -