АПИ, Георги Терзийски, глоби, винетки, Столична община

Бившият шеф на АПИ: Не се страхувам от проверки

„За мен е изненадващо това, което чувам като мотиви за освобождаването. Нека от МРРБ отговорят за кои обекти и какви действия става въпрос.“ Това каза на извънреден брифинг вече бившият председател на УС на АПИ Георги Терзийски. По-рано днес той беше освободен от длъжност заедно с проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев.

„Вчера, 26-ти май, подписах своята заповед в 17.40 ч. До 17.40 ч. аз и УС на АПИ сме били в правото си да извършваме всички правомерни действия, които един от УС на агенцията трябва да извършва в неговата управленската дейност. Изключително съм изненадан от това което е написано, даже изненадан е меко казано. Не е обосновано една заповед да бъде връчена в края на работния ден, считано от същата дата“, коментира Терзийски.

Той каза, че той и колегите му си тръгват с удовлетворението, че са свършили не малко неща в периода, в който са били заедно и коментира, че са били добър екип.

Терзийски заяви, че АПИ винаги е била обект на проверки, дори и към днешния момент, когато се извършват такива от АДФИ и Сметната плата.

„Ние, като екип, не се страхуваме от това да бъде проверявана нашата дейност“, заяви той.

Бившият председател коментира, че агенцията е плащала аванси съгласно условията на договорите, които е сключвала със съответните изпълнители.

„Нека да се говори с конкретни факти, цифри, конкретни обекти и тогава бих коментирал. Но тази тенденция, не само по отношение на АПИ да се говори без конкретика, смятам че не е полезна дори и за новия екип, който в момента влезе в Агенцията“, каза той.

Проф. Олег Асенов, който се занимаваше с развитието на Националната тол система каза, че има логика в т.нар. смяна на караула.

„Нито искам да търся, нито искам да обосновавам, но съм сигурен, че ще има приемственост“, заяви Асенов и увери, че оставят системата с приход от близо 200 млн. лв. за първите пет месеца на годината и посочи, че тя работи успешно.

Инж. Иван Досев коментира, че той е отстранен с мотива, че това се случва по преценка на мистъра и уточни, че същият мотив е посочен и в заповедта за освобождаването на Терзийски. По отношение на разпространеното съобщение от МРРБ, че досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г., инж. Досев припомни, че Агенцията е второстепенен разпределител на средства и всяко едно плащане минава през одобрението на министерството.

„Ние не може самостоятелно да оперираме, да разплащаме аванси, без знанието на министерството“, каза той.

По думите на Досев обемът на свършената се е увеличил, както и броят на ремонтираните на пътища през 2020 г. в сравнение с 2019 са нараснали с над 2,5 пъти и са надхвърлили 1000 км.

- реклама -