Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров отива на съд заради АМ „Марица“

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“. Те са с повдигнати обвинения за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Бившят шеф на АПИ Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че 07.08.2014 г. -17.02.2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“.

От това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери -30 813 647 лева.

Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост. Ако бъде признат за виновен Лазаров може да получи наказание от 3 до 12  години затвор и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Бившите членове на УС на АПИ Дончо Атанасов и Илиана Захариева са обвинени, че не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“.

Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

- реклама -