Volkswagen Фолксваген

Бившият шеф на „Фолксваген“ се призна за виновен за „Дизелгейт”

Бившият изпълнителен директор на „Фолксваген“ Оливер Шмид се призна за виновен пред американския съд за обвинения, произтичащи от неговата роля в за измами, които разтърсиха немския автомобилен производител.

Шмид, който ръководи офиса на компанията в САЩ от 2012 г. до март 2015 г., ще бъде отново изслушан в началото на декември и ще бъде изправен пред затвор за максимум 7 години. Той ще бъде вторият изпълнителен директор на VW, задържан в скандала „Дизелгейт“.

Прокурорите твърдят, че Шмид е изиграл роля при измамата пред американските регулаторни органи.

През 2015 г. „Фолксваген“ призна за 11 милиона свои автомобила със софтуер, който отчита по-ниски нива на отделяне на вредни газове и така заобикаля регионалните екологични стандарти. По-късно стана ясно, че всъщност двигателите на колите са изхвърляли до 40 пъти над европейските норми за азотен оксид.

Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращения на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. В момента автомобилният производител плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари заради аферата.

Компанията продължава да е във фокуса на многобройни разследвания и на много други места по света заради скандала, който разруши част от имиджа и топи пазарната й капитализация.

- реклама -