руските атаки

Бившият шеф на ФБР: Руските атаки срещу изборите в САЩ са започнали още през 2015 г.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви пред Сената на САЩ, че несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г. Според Коми стотици американски институции са били мишена на масивна руска хакерска атака по време на кампанията.

За първи път той научил за руската кибернамеса през лятото на 2015 г., а по-късно същата година разбрал за кражба на данни.

Уволненият директор на ФБР не мисли, че американският президент Доналд Тръмп го е помолил да спре разследването за Русия. Той допълни, че не би следвало да коментира дали президентът е опитал да попречи на правосъдието.

„Не знам със сигурност“, заяви Коми в отговор на въпрос защо смята, че е бил уволнен. „Приемам думата на президента Доналд Тръмп, че съм уволнен заради руското разследване“, посочи той.

Коми заяви също, че Тръмп е оклеветил него и ФБР, като е заявил, че агенцията не си върши работата.

„След това администрацията избра да оклевети мен и – по-важно, ФБР, като заяви, че организацията е в безпорядък, че е зле ръководена, че работната сила е изгубила доверие в своя лидер“, заяви уволненият директор по време на изслушването си пред Комисията по разузнаване в Сената.

„Това бяха чисто и просто лъжи“, допълни той.

Изслушването се излъчва пряко по всички големи телевизионни канали в САЩ.

В него той разказва, че президентът на САЩ е поискал от него да спре разследване срещу един от неговите близки, генерал Майкъл Флин. Според някои опозиционни конгресмени това е опит за възпрепятстване на правосъдието.

Доналд Тръмп уволни Джеймс Коми на 9 май, изразявайки недоволство от продължаващото разследване на ФБР за това дали членове на неговата предизборна кампания са имали неправомерни контакти с Русия, чиято цел е била да се нанесе вреда на кампанията на неговия опонент на вота Хилари Клинтън.

По време на изслушването Джеймс Коми изрази надежда, че съществуват записи от личните му разговори с президента.

Коми посочи, че е усетил нуждата от документиране на срещите, по време на които, според него Тръмп го е призовал да прекрати разследването срещу бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин, поради притеснения че „президентът може да излъже“ относно срещите им. „Божичко, надявам се да има записи“, посочи той пред сената.

Три дни след като уволни директора на ФБР Тръмп написа в „Туитър“: „Коми най-добре да се надява, че няма записи на нашите разговори, преди да започне да говори пред пресата“.

- реклама -