Джеймс Коми, Хилари Клинтън разследване имейли ФБР

Бившият шеф на ФБР потвърди, че Тръмп е искал да се спре разследването на Майкъл Флин

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди в писмена декларация пред Конгреса, че Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследването за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин. Флин беше замесен в афера за евентуална намеса на руската страна в изборите в САЩ.

Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал:

„Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек“.

Според Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп. „Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания“, казва Коми.

Той разказва и детайли за вечеря в Белия дом на 27 януари, по време на която Тръмп му казал: „Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност“.

„Не помръднах, не казах нищо и не промених изражението на лицето си“, пише бившият директор на ФБР, описвайки настъпилото „неудобно мълчание“.

Когато президентът в края на вечерята повдигнал отново въпроса за лоялността, Коми отговорил, че президентът „винаги ще може да разчита на неговата честност“.

Декларацията от 7 страници беше публикувана от комисията по разузнаване в Сената. Джеймс Коми ще свидетелства пред комисията в четвъртък.

- реклама -