НСО , охранявани. Румен Миланов
сн. БГНЕС

Бившият началник на НСО: Трябва да се ограничи кръгът на охраняваните

Кръгът на охраняваните от НСО лица трябва да бъде ограничен, но трябва да се изчистят спорните моменти. Това мнение изрази пред bTV бившият началник на службата ген. Румен Миланов.

„Да, трябва. Въпросът е да се изчистят спорните моменти относно кръга на охраняемите лица. Президент, председател на народното събрание, министър-председател, вицепрезидент – това е по-закон. Моята лична позиция е, че патриархът не трябва да се изважда от списъка с охраняваните лица. Християнската религия е официалната в нашата република. Трябва да се отнасяме с необходимото уважение и начини на защита“, каза Миланов.

„Дали НСО да обслужва министрите? Те се обслужват от сержанти. Често пъти използват специалния режим на движение. Борил съм се с това. Нашите сержанти са подготвени за наблюдение за сигурността на тези хора. Първият принцип е да охраняваме длъжностните лица на държавата и техните семейства. Следващият критерий е информационната сигурност и киберсигурността. Не искам да се връщам за снимките от спалнята на Борисов. Твърдя, че не са правени от човек от НСО. Ако всеки министър сам си назначава охранител, няма да се получи. Нашите служители са подготвени, минавали са изпити“, добави бившият шеф на НСО.

„Сигурно има и злоупотреби с фалшиви сигнали за заплахи. Тук вече е работата на ДАНС, на структурите на МВР, за да се види даден имейл фалшив ли е. След 11 септември нещата коренно се промениха в целия свят. Нормално е да има такъв процес за държавна охрана на тези хора. Когато се определят лицата и обектите, които подлежат на охрана, оттам ще дойде и съответната финансова реформа. Когато говорим за реформа, три са факторите – оценка на риска, на функционалната дейност и колко струва всичко това“, завърши ген. Румен Миланов.

- реклама -