Хелмут Кол

Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол почина на 87 г.

Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал на 87 години, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на в. „Билд“.

Кол ръководи Германия между 1982 г. и 1998 г., като по негово време страната се обедини. Той и френският президент Франсоа Митеран бяха движещите сили за създаването на Маастрихстския договор – един от основополагащите документи на Европейския съюз.

Негови са думите „Германското обединение и единството на Европа са двете страни на една и съща монета“, произнесени по време на конгрес на Християндемократическата партия през 2002 г.

Американските президенти Джордж Буш Старши и Бил Клинтън го наричаха „най-великият европейски лидер от втората половина на 20 век“.

Меркел: Хелмут Кол промени живота ми

Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те, каза тази вечер в Рим канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

По думите й той е разбрал, че има исторически шанс да се преодолее десетилетното разделение на Германия и го е използвал.

Според нея с умелите си държавнически действия той е спечелил доверието на германските съседи и е осигурил мирно обединение.

Кол беше шанс за всички нас, германците, добави Меркел, която е израснала в бившата ГДР (комунистическа Източна Германия) и подчерта, че собственият й живот се е променил радикално благодарение на Кол, за което тя дълбоко му е благодарна, предаде Франс прес.

Джордж Буш-старши: Кол беше един от най-великите лидери в следвоенна Европа

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши изтъкна, че бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол е един от най-великите лидери в следвоенна Европа и е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война.

„Работата рамо до рамо с моя добър приятел над мирното прекъсване на Студената война и обединението на Германия в рамките на НАТО остават едни от най-приятните моменти в моя живот”, увери още 41-годишният президент на САЩ.

Малко по-късно Бил Клинтън също изрази мнението си за Канцлера на германското единство.

„Аз съм дълбоко опечален от кончината на моят драг приятел Хелмут Кол, чието дългогодишно ръководство подготви Германия и цяла Европа за XXI век”, гласи изявлението на бившия американски президент, публикувано на сайта на фондацията му.

„Той бе изправен пред необходимостта да отговори на едни от фундаменталните въпроси на своето време и то да отговори на тях правилно, за да може да направи възможно обединението на една силна, процъфтяваща Германия и създаването на Европейския съюз”, добави още Клинтън.

Макрон: Хелмут Кол бе велик политик на Европа

„Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон на немски език.

Припомняйки, че той бе „бащата“ на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз, написа Макрон.

Юнкер: Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото

Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото и ЕС никога нямаше да придобие съвременните си очертания, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по повод концината на бившия канцлер.

„Новината за кончината на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни липсва, той беше истински приятел на цяла Европа. Хелмут Кол вкара нов живот в европейския дом. Той градеше мостове с Изтока и Запада, той не спираше да изобретява нови и нови проекти за европейското бъдеще. Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото. Той от самото начало проумя икономическата и политическата значимост и безграничните възможности на единната валута. За него и най-близкия му партньор Франсоа Митеран Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две световни войни“, написа Юнкер в специално изявление.

„Хелмут Кол беше велик европейски идеолог и архитект на обединението на Германия“, написа в Туитър австрийският външен министър Себастиан Курц. Загубихме човека, който десетилетия наред формираше европейската политика и генерираше нейните идеи. Кол беше велик европеец и архитект на обединението на Германия и Европа“, посочи Курц.

- реклама -