Джеймс Коми Тръмп книга лоялност интерю твърдения

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми сравни в мемоарите си Тръмп с мафиот

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе освободен от поста през май м.г., сравнява в мемоарите си президента на САЩ Доналд Тръмп с мафиот, който изисква обещание за вярност.

Както пише Коми в книгата „Висша преданост. Истина, лъжи и лидерство“, на обед в Белия дом, седмица след встъпването си в длъжност, Тръмп му казал: „Нужна ми е преданост. Очаквам вярност“. Коми сравнява поведението на Тръмп с това на мафиота Салваторе Гравано, известен с прозвището си Сами Бикът. Коми отговорил на тази реплика с мълчание, след което Тръмп отново напомнил, по време на обеда, че му е нужна „честна лоялност“.

Според вестник Washington Post, в мемоарите си, които трябва да бъдат пуснати в продажба следващата седмица, Коми описва президента като „откровен лъжец“, действащ под влиянието на своето его и изграждащ около себе си пашкул от алтернативна реалност, в която е оплел всички в кабинета си.

Коми бе назначен на длъжността директор на ФБР през 2013 г. по предложение на президента Барак Обама. През 2016 г., по време на предизборната кампания в САЩ Коми се оказа в центъра на скандал, когато разследва дейността на бившия държавен секретар и кандидат за президент Хилъри Клинтън. Първоначално ФБР не откри умисъл в това, че Клинтън е използвала личната си електронна поща за официална кореспонденция. Въпреки това, малко преди изборите, разследването бе възобновено за кратко време, поради новооткрити обстоятелства. По-късно Клинтън заяви, че тези действия на ФБР и Коми са помогнали за поражението й на изборите.

След като встъпи в длъжност, Тръмп остави Коми начело на ФБР, но през май 2017 г. го уволни, определяйки го като „неефективен ръководител“.

- реклама -