Майкъл Коен Тръмп дело присъда

Бившият адвокат на Тръмп беше осъден на три години затвор

Бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, Майкъл Коен, поде ожесточена атака срещу бившия си шеф, тъй като бе осъден на три години затвор заради множество престъпления.

„Бях задължен да прикривам мръсните му дела“, коментира Коен, като призова за снизходителност окръжния съдия Уилям Х. Паули III.

Коен, на 52 г., заяви, че поема отговорност за престъпленията си „включително и за тези, които са свързани с президента на Съединените американски щати“.

Адвокатите на Коен пледираха отказ от затвор, след като той се призна за виновен за укриване на данъци, подаване на фалшиви данни до финансова институция, незаконни средства в предизборната кампания и подаване на неверни данни до Конгреса.

Но съдия Паули осъди Коен на затвор до три години.

Сред обвиненията срещу Коен са заплащания на две жени, заплашвали да уведомят обществеността по време на кампанията за президентските избори през 2016 г., че са имали близки отношения с Тръмп.

Тази седмица американският президент се опита да омаловажи до минимум важността на плащанията, заявявайки, че те са „обикновен частен трансфер“ и че „погрешно“ се свързват с кампанията.

- реклама -