Бивши министри: Има опасност държавата да премине разумната граница

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че се обмисля увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

„Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април„, заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на „България сутрин“.

Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова, е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

„В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите„, уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата, да се прави поетапно увеличение на пенсиите.

Русинова добави, че трябва да се търси и компенсиране през социалната система, за да не се дебалансира тя.

„Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, „ножицата се разтваря още повече“, смята Нейков.

Русинова изтъкна, че трябва да се гледа целия пакет от икономически мерки, а според нея се вижда една добра заявка  – не само ръст и компенсиране на пенсиите, но и стимули към работещите.

Тя коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

„Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ„, обясни Нейков.

На мнение е, че в хората са се създали свръхочаквания, че държавата ще реагира на инфлацията.

И двамата събеседници смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница.

Източник: БГ он еър

- реклама -