болница Лозенец преструктуриране педиатрична Герджиков Ананиев

Бившата правителствена болница „Лозенец“ става COVID център

Бившата правителствена болница „Лозенец“ става COVID център, като в нея ще се разкрият основно интензивни легла за най-тежко болните. До понеделник те трябва да станат 40.

„Поел съм ангажимента да разкрием 15 легла към момента, но с това се изчерпва напълно материалният и най-вече кадровият ни ресурс по отношение на медицински специалисти и лекари реаниматори. Именно затова бе взето решение да се командироват екипи от други болници, които да подпомогнат тази интензивна дейност в болницата, това нещо трябва да стане в рамките на следващата седмица, ако имаме перспектива за разкриване на допълнителни легла“, каза директорът на болница „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев.

По думите на доц. Горнев в болницата няма проблеми с доставките на кислород, макар и консумацията му по време на пандемията да се е увеличила 5 пъти, като в момента е около 1 тон на ден.

„Разполагаме с 10-тонен балон, с който централно захранваме цялата болница и поддържаме минимум 3 тона налични по всяко време на седмицата. Очакваме доставка, която е заявена, и ще заредим напълно този балон“, обясни той.

Директорът на болница „Лозенец“ добави, че към момента над 70% от персонала на лечебното заведение е ваксиниран, а над 50% от него дори е с поставена трета игла.

Доц. Радосвет Горнев увери, че в тази ситуация, когато болница „Лозенец“ става център за интензивно лечение на COVID болни, клиниката по педиатрия и тази по акушерство и гинекология ще бъдат запазени като такива, а трансплантационната дейност ще продължи, когато има донорски ситуации.

Доцентът коментира и случая, при който 7-месечно бебе почина след извършена трансплантация в болницата тази седмица.

„Малкото сърчице на бебето не издържа, въпреки че успяхме да направим трансплантацията. Малкото дете чака твърде дълго своя донор и получи своя шанс, едва когато беше в тежко състояние. Именно затова, въпреки огромните усилия на екипите и това, че самата трансплантация беше завършена, настъпилите тежки усложнения бяха непреодолими“, каза той и допълни, че не може да приеме появилите се обвинения към екипа, извършил операцията, за нейния фатален край.

Източник: БТВ

- реклама -