LiLana ЛиЛана,, Скилър , Мартин Димитров, обжалване,Апелативния спецсъд
сн. Фейсбук

Бившата певица LiLana и още четирима с обвинения от прокуратурата за злоупотреби с евросредства

Лиляна Деянова, по-известна в близкото минало като певицата LilLana е сред арестуваните при вчерашната операция на прокуратурата. Тя е задържана с полицейска мярка за 24 часа по разследване за злоупотреба с европейски средства и данъчни престъпления.

Сред задържаните е и нейния брат Александър Деянов – SkilleR.

сн. Фейсбук

Днес от Специализираната прокуратура обявиха, че са обвинили пет лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

От музикалната сцена до големия бизнес.

LiLana
сн. Фейсбук

Кариерата на Лилана започва като водеща от телевизия ММ, след което започва да се изявява и като певица. От години името й се свързва с хазартния бос Васил Божков. В момента прокуратурата проверява дали тя не е негово подставено лице.

Обиските са започнали вчера следобед в офисите на столична IT компания, в която Деянова е съдружник, каза пред bTV адвокатът ѝ Николай Хаджигенов.

Медията припомня, че от години Лилана няма изяви като певица, а нейната компания изработи приложението на Агенция „Пътна инфраструктура“ за информация в реално време за катастрофи и ремонти.

Бившата певица e в съвета на директорите на компанията „Телетол“, която беше обявена като национален доставчик на електронни винетки, но в последствие не получи разрешение да ги продава и затова заведе дело срещу АПИ. Тя е и основател на стартъп компанията „Нованор“ ООД, която разработва транспортни продукти и е работила по проекти на пътната агенция като приложението Lima за информация за трафика и проблеми по пътищата. Нейно е и приложението за подаване на сигнали към общините за нередности Civi, пише „Дневник“.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес, 26 април 2020 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

- реклама -