Бивша Мис Турция: Загубих вяра в правосъдието след присъдата за обида на Ердоган

Мис Турция
Мис Турция 2006 Мерве Бюйюксарач

Бившата Мис Турция Мерве Бюйюксарач, която бе осъдена на повече от година затвор за обида на президента Реджеп Ердоган заяви, че е загубила вяра в правосъдието на Турция.

През 2014 г. младата жена публикува сатирично стихотворение за президента в личната си страница си в Instagram. В последствие тя беше осъдена на 14 месеца затвор, след като съдът прие, че стихотворението е „атака срещу правата на личността“ на Ердоган.

Мис Турция

„Мога да кажа, че след всичко, което се случи, аз загубих вяра в съдебната система в моята страна. Споделеното от мен стихотворение беше сатирично и не съдържаше обиди. Освен от мен, то беше споделено от още 960 000 потребители на социалните мрежи“, каза Мерве Бюйюксарач пред агенция Sputnik.

Мис Турция за 2006 г. смята, че присъдите срещу популярни личности са предупреждение към обикновените хора в страната. „Това е политика на сплашване“, споделя красавицата.

Ердоган
Президентът на Турция Ердоган

Срещу 1 845 турски граждани в момента се води разследване за обида на президента Ердоган. Това официално съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг. За обида на държавния глава законът предвижда глоба или лишаване от свобода за срок от една до четири години. Опозицията обвинява властите, че използват закона за репресиите срещу противниците на политиката, която Ердоган провежда.