Бивша „Мис Турция“ е поредния осъден за обида срещу Ердоган

Бивша „Мис Турция” беше осъдена на повече от година затвор заради обида по адрес на президента Реджеп Ердоган.

Изпълнението на наказанието ще бъде отложено

Моделката Мерве Бюйюксарач е оскърбила публично Ердоган през август 2014г.. Мерве е споделила сатирична поема по негов адрес в социалната мрежа „Инстаграм”. По това време сегашният президент все още е премиер на страната.

Изпълнението на присъдата й от 1 година и 2 месеца затвор ще бъде отложено, гласи още информацията от съда.

Не се посочват детайли относно решението.

mis-turciq-2006-e-obidila-redjep-erdogan-279265Поемата е сатирична адаптация на националния химн, публикувана преди това в турско хумористично списание.

Бюйюксарач, сега 27-годишна, печели конкурса „Мис Турция” през 2006г.. След това работи като модел и се появява в различни риалити предавания.

След като беше за кратко задържана от властите през януари 2015г., тя призна, че е споделяла поемата, но не е искала да обиди президента.

mis turciaТова е поредният случай, в който журналист, обществена фигура или обикновен гражданин е обвинен и осъден за обида срещу Ердоган.

В турските съдилища има над 2000 производства с такъв характер, започнали след като Ердоган стана президент през 2014 година.

През 1999г. самият той е задържан от властите, докато е кмет на Истанбул заради рецитирането на поема с националистически и ислямистки характер. По това време той е обвинен в „подбуждане на религиозна омраза”.

- реклама -