Гебрев

Бивш шеф на ДАНС: Покушението срещу Гебрев вероятно е частна поръчка, извършена от руското разузнаване

Покушението срещу предприемача Емилиян Гебрев вероятно е частна поръчка, която е извършило руското разузнаване, смята бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално, експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна”, заяви Йовчев в предаването „120 минути”.

Две хипотези за oтравянето: Износът на компания на Гебрев на отбранително оборудване за Украйна или интерес към негов завод за производство на оръжие

Емилиян Гебрев

Според бившия шеф на ДАНС, отравянето на бизнесмена Емилян Гебрев обаче не трябва да се свърза със случая „Скрипал”. „Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. При Скрипал можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция”, коментира Йовчев.

По думите му вече е започнало сериозно разследване. Ако се потвърди информацията, говорим за частна поръчка, която е извършило руското разузнаване – това е доста опасно. Може да идва от заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системите за сигурност. Има няколко фактора в подкрепа на тази теза – след случая „Скрипал”, той уволни 15 генерала”, каза Йовчев.

 

- реклама -