сн. БГНЕС

Бивш помощник на Тръмп с обвинения от прокуратурата, въпреки помилването

Федералните прокурори в щата Ню Йорк не искат да оттеглят обвиненията срещу Стивън Банън, който преди това е бил помощник на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, въпреки факта, че беше помилван, съобщи Асошиейтед прес.

През август 2020 г. Банън е обвинен в измами и присвояване. Според прокурорите Банън, в сговор с други лица е присвоил част от доброволните дарения, събрани от организация с нестопанска цел, за изграждането на стената по границата между САЩ и Мексико.

Преди да напусне президентския пост Тръмп подписа указ за помилване на повече от 70 души, между които беше и Банън. След това процесът по това дело срещу Банън беше прекратен. В същото време прокуратурата не оттегли официално обвиненията срещу него, въпреки факта, че това е поискано от адвокатите на бившия помощник на Тръмп.

Прокурорите внесоха отговор на искането на адвокатите на Банън в Ню Йорк. В документа се подчертава, че обвиненията срещу Банън не трябва да се оттеглят, въпреки помилването. Прокуратурата подчертава, че официалното присъствие на обвинителен акт, одобрен от съдебни заседатели, може да наложи различни ограничения на Банън. Сред тях са възможни забрани за издаване на определени лицензи и разрешения от властите.

- реклама -